Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Saudiske kungen ändrar lagen: Kvinnor ska få köra bil

[2017-09-26] Saudiarabien kommer att tillåta kvinnor att köra bil. Det aviserade kung Salman i ett tv-sänt tal på tisdagen. Beslutet kan vara ekonomiskt motiverat. - Det här är historiskt, säger Saudiarabien-experten Hana Al-Khamri.

[Svenska Dagbladet]

Hon prisas för sitt försvar av kunskap och bildning

[2017-09-26] Antikhistorikern och SvD-medarbetaren Ida Östenberg vill minska avståndet mellan akademiker och allmänheten. Nu belönas hon med Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten.

[Svenska Dagbladet]

Enkät: Vad tycker Kristianstadsborna om att Melodifestivalen kommer till stan?

[2017-09-26] På tisdagen slog nyheten ner som en bomb. Melodifestivalen kommer till stan. Men vad tycker Kristianstadsborna? Den 2 och 3 mars kommer Melodifestivalen till Kristianstad, genom Andra chansen.

[24 Kristianstad]

Feministiskt initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott

[2017-09-26] Feministiskt initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa har åtalats för upphovsrättsbrott genom fel källhänvisning till ett antal meningar i en power point presentation under konferensen G16 förra året.

[Feministiskt initiativ]

Företagarmätning: aldrig varit sämre

[2017-09-26] Flera av kranskommunerna ligger i topp när företagarklimatet mäts i landets kommuner. Men Göteborg har halkat närmare 40 placeringar senaste året. En undersökning om lokala företagares attityd till kommunen talar sitt tydliga språk.

[Göteborgs-Posten]

Nya pedagogiskt meriterade lärare har utsetts vid Umeå universitet

[2017-09-26] Ytterligare 11 erfarna och kompetenta lärare har utsetts i den senaste bedömningsomgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringssystem.

[Umeå universitet]

"Att en människa inte råkar tycka om det sårar inte mig"

[2017-09-26] Franska Trion släpper sin åttonde skiva och som vanligt så kommer låtarna rätt fritt ur Matti Ollikainens huvud. Mannen med den säregna rösten och lika säregna scenpersonligheten har ofta en polariserande effekt på både publik och tyckare.

[ETC Göteborg]

Fullt program i GP:s monter

[2017-09-26] KG Hammar inleder och Agneta Pleijel avslutar. Däremellan finns chans att möta en lång rad författare, journalister och artister. GP:s egen monter på Bokmässans myllrar av programpunkter hela helgen.

[Göteborgs-Posten]

Ojämställda krav gör att vi stressar mer

[2017-09-26] Män får beröm när de städar - medan kvinnor förväntas göra det? Ojämställda krav och krockande normer gör oss alltmer stressade, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

[MåBra]

Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott

[2017-09-26] Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott. - Fälls hon kan man förvänta sig dagsböter, säger åklagaren.

[Sydöstran]

Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott

[2017-09-26] Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott, uppger Aftonbladet.

[Folkbladet]

Fler fria utbildningsplatser till Göteborgs universitet

[2017-09-26] 17 miljoner kronor till fria utbildningsplatser, det är en av flera satsningar på Göteborgs universitet som regeringen föreslår i sin nya budgetproposition.

[Medarbetarportalen]

Dalsland ska synas med monter på bokmässan

[2017-09-26] I år gör Dalsland en storsatsning på att synas på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 28 september-1 oktober. Det sker genom en monter med utställare, föreläsare, bokförsäljning med mera ska pågå. Programmet är omfattande.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Tv-profilen Annie Wegelius är död - blev bara 58 TT Nyhetsbyrån

[2017-09-26] Annie Wegelius (10 mars, 1959 - 26 september, 2017) Tidigare SVT-anställda tv-profilen Annie Wegelius har gått bort. Hon kallades för Sveriges tv-drottning, och var programdirektör på SVT 2007-2013. Wegelius blev 58 år gammal.

[MSN]

Läs dig frisk

[2017-09-26] Böcker ger inte bara läsupplevelser, utan kan även påverka hur vi mår. Biblioterapi, att läsa sig till en bättre hälsa, är en metod som blir allt mer populär.

[Forskning.se]

Vanlig uppskattning får socialsekreterare att stanna

[2017-09-26] Det går att få socialsekreterare att stanna och trivas på jobbet. Det visar en masteruppsats av Helena Håkansson som nu belönas med Visions Socionomstipendium. Och de viktigaste faktorerna handlar helt enkelt om att få vanlig uppskattning.

[Kvalitetsmagasinet]

Smarta telefoner utmanar lärarens roll i klassrummet

[2017-09-26] Mobiler i klassrummet kan skapa konflikter. Trots det har telefonerna blivit en del av den tekniska infrastrukturen för lärande då både lärare och elever använder telefoner som redskap i undervisning och skolarbetet.

[Forskning.se]

Etiksäkra all högre utbildning

[2017-09-26] Högre utbildning måste ge framtida beslutsfattare träning i att tänka både kritiskt och etisk. Det skriver Lennart Levi och Bo Rothstein, som föreslår en internationell, tvärvetenskaplig analys av hur detta ska gå till.

[Curie]

Friheten krymper i akademin

[2017-09-26] Den akademiska friheten minskar i flera av Europas länder. Det visar årliga mätningar i det internationella forskningssamarbetet V-dem. Sverige ligger bra till i deras mätningar.

[Curie]

"En märklig föreställningsvärld - att en myndighetschef har mandat att godkänna lagbrott"

[2017-09-26] DEBATT - av Jakob Heidbrink, docent i civilrätt vid Göteborgs universitet Enligt uppgifter i Sveriges Radio har rikspolischefen Dan Eliasson låtit ett privat företag få åtkomst till känslig information på ett sätt som bryter mot

[Dagens Juridik]

Många journalister blir hotade

[2017-09-26] 25 procent av Sveriges journalister blev hotade någon gång under förra året. Det visar en undersökning som Göteborgs Universitet har gjort. Hoten kommer för det mesta från nazister och rasister. Hoten handlar ofta om hudfärg och religion.

[8 sidor]

Mediernas etik har blivit bättre - varför vet inte publiken ...

[2017-09-26] Medieetiken har blivit bättre i Sverige trots kristiderna - men förtroendet för ...

[Expressen]

Troponinnivåer ger nu bättre hjälp vid misstänkt hjärtinfarkt / 26 SEP 2017

[2017-09-26] Låga nivåer kan med hög säkerhet utesluta hjärtinfarkt - nya analysmetoder ökar den medicinska säkerheten Ola Hammarsten, professor, överläkare, ansvarig, troponinmottagningen, klinisk kemi och transfusionsmedicin,

[Läkartidningen]

5 frågor till Ola Hammarsten / 26 SEP 2017

[2017-09-26] Ola Hammarsten, professor, överläkare, troponinmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har tillsammans med kollegor skrivit en översikt om hur analys av troponin kan användas i diagnostik av misstänkt hjärtinfarkt.

[Läkartidningen]

Teodorescu: "Stampen-pjäsen gränsar till rasism"

[2017-09-26] Alice Teodorescu menar att porträtteringen av henne som vampyr är rasistisk, kinesiska staten bötfäller företag för bristande censur och Unilever kritiserar Facebook och Google för bristande censur. Det och mer i dagens morgonsvep.

[Resumé]

"Ett område med 30 000 tillåts vara laglös zon"

[2017-09-26] Polisen väcker debatt. Ska kvinnomisshandel i Södra Lappland utredas sämre än i andra delar av landet därför att regionen inte får tillräckligt med resurser?

[Dagens Samhälle]

Nya Tider-debatten dominerar mediernas bokmässebevakning

[2017-09-26] Debatten kring högerextrema Nya Tiders medverkan dominerar publiceringarna kring bokmässan i Kulturnytts genomgång. Endast var tionde publicering har handlat om författarbesök och teman.

[Sveriges Radio P1]

Fiskhjärnor kan påverkas av plast

[2017-09-26] Nanoplast kan hamna i fiskars hjärnor och leda till rubbade beteenden. Det konstaterar forskare från Lunds universitet i en ny studie. I labb har forskarna undersökt hur nanoplast, alltså små plastpartiklar, kan vandra i näringskedjan.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Klassiska välfärdsfrågor engagerar väljarna mest inför 2018

[2017-09-26] Skola, sjukvård, integration och invandring.

[Katrineholms-Kuriren]

Jonas Nordling: Bekräftar att vi har en starkt polariserad tillvaro

[2017-09-25] I en ny undersökning från Göteborgs universitet kan man för första gången se vilka frågor som genererar hot mot journalister, samt också varifrån hoten kommer.

[SVT Nyheter]

Nästan varannan journalist har hotats

[2017-09-25] Nästan varannan journalist har under sin tid i yrket hotats eller trakasserats. Under fjolåret utsattes var fjärde journalist.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Nästan varannan journalist har hotats

[2017-09-25] Nästan varannan journalist har under sin tid i yrket hotats eller trakasserats. Under fjolåret utsattes var fjärde journalist.

[7H Affärer]

Nästan varannan journalist har hotats

[2017-09-25] Nästan varannan journalist har under sin tid i yrket hotats eller trakasserats. ...

[Helsingborgs Dagblad]

Högerextrema vanligaste gruppen bakom hot mot journalister

[2017-09-25] På uppdrag av regeringen utförde Göteborgs universitetunder förra året en undersökning bland Svenska journalistförbundets medlemmar, om hot och trakasserier mot journalister.

[Politism]

Högre och högre farter - hur påverkas hästarna?

[2017-09-25] Det är dags. Dags för årets största lopp för de treåriga varmbloden.

[Travronden]

Ny studie visar på stora hälsoskillnader i Göteborg

[2017-09-25] Andelen invånare med fetma är dubbelt så hög i Biskopsgården som i Askim, och antalet rökare är fyra gånger så många.

[Göteborgs-Posten]

Handtransplantation snart verklighet i Sverige / 25 SEP 2017

[2017-09-25] Lars B Dahlin, professor, överläkare, institutionen för translationell medicin, Lunds universitet; VO specialiserad kirurgi, Skånes universitetssjukvård, Malmö lars.dahlin@med.lu.se Marianne Arner, docent, överläkare,

[Läkartidningen]

De hotar journalister

[2017-09-25] 6 av 10 journalister har någon gång varit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sin yrkesutövning, det visar en ny undersökning gjord av Göteborgs universitet (JMG) bland journalistförbundets medlemmar.

[Dagens Media]

Storägare vill dela upp Volvokoncernen

[2017-09-25] AB Volvos storägare Christer Gardell vill knoppa av anläggningsmaskiner och båtmotorer, så att koncernen får fullt fokus på lastbilar. Men alla är inte övertygade. Jag är osäker, säger Claes Folkmar på Aktiespararna.

[Helagotland]

Här är alla protester mot nazistiska NMR

[2017-09-25] Här är alla protester mot NMR Funderar du på att demonstrera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen? GFT har sammanställt alla olika protester som planeras i Göteborg. Listan uppdateras löpande under veckan.

[Göteborgs Fria Tidning]

Många högerextrema bakom hot mot journalister

[2017-09-25] Var fjärde journalist hotades eller trakasserads förra året och en stor del av hoten uppges komma från högerextrema, 43 procent.

[Omni]

Vill berätta sin familjs historia

[2017-09-25] I halva sitt liv har Nicola Camoglio närt en dröm. Den att skapa en egen långfilm. Efter tre veckors inspelning är han närmare sitt mål än någonsin. Det är, med svenska mått mätt, högsommarvarmt.

[ETC Göteborg]

Snårig väg från innovation till rutinvård

[2017-09-25] Hur kan innovationer enklare introduceras i rutinsjukvården och vad krävs? Frågan diskuterades i mitten på september på ett lunchseminarium som arrangerades av Sahlgrenska Science Park, MedTech West och Takeda Pharma.

[LIFe-time]

Kan atoller växa ifrån havshöjningen?

[2017-09-25] Önationen Kiribati vilar på 32 atoller som enligt många forskare riskerar att utraderas genom stigande havsnivåer, eftersom höjden över havet är som mest två meter.

[Forskning & Framsteg]

Fira flopparna och inför zombieamnesti

[2017-09-25] Att få igång kreativiteten på arbetsplatsen kan kräva nya angreppsvinklar. Här är några förslag från Leif Dentis, forskare inom innovationspsykologi vid Göteborgs Universitet.

[Ny teknik]

Bli bättre på konflikter och minska risken för mobbning

[2017-09-25] Mobbning på arbetsplatser är ett stort problem. Under 2016 anmäldes över 1200 fall av mobbning och kränkande särbehandling på jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

[Örebronyheter]

Ny uppläsningstjänst på webben

[2017-09-25] Idag den 25 september lanserar Göteborgs universitet en ny uppläsningstjänst som kan hjälpa dig som besökare att ta till dig av våra webbsidor. Det gäller Studentportalen, Medarbetarportalen och alla webbplatser som ligger under www.gu.se.

[Medarbetarportalen]

Högerextrema vanligaste gruppen bakom hot mot journalister

[2017-09-25] Var fjärde journalist utsattes för hot eller trakasserier förra året. Det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter]

Stipendieutdelning, försvarsmaktsövning, utmärkelser... Blandad kompott för kungafamiljen i veckan

[2017-09-25] Vad har kungafamiljen på agendan och vad händer på slottet kommande vecka? Här följer ett axplock Måndag: Drottning Silvia närvarar vid stipendieutdelning i stiftelsen Frimurare Barnhuset, plats: Bååtska palatset, Stockholm.

[Vestmanlands Läns Tidning]

JiHU anordnar tematräffar

[2017-09-25] Under hösten ordnar Nationella sekretariatet för genusforskning tre tematräffar för personer som arbetar med jämställdhetsintegrering vid universitet och högskolor.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

"Pricksäkert om Stampens uppgång och fall"

[2017-09-25] Tidningsekonomi är både svårt och trist, men Gertrud Larsson lyckas med "Tidningshuset som Gud glömde" på Göteborgs Stadsteater göra Stampens haveri både begripligt och ruskigt roligt, skriver Resumés Leif Holmkvist.

[Resumé]

Syftet med dagens reklam är att uppfattas som allt annat än just reklam!

[2017-09-25] 25.9.2017 10:02 | Statens Medieråd Dela För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Mirja Leierth släpper ut ångesten på väggen

[2017-09-25] Konstnären Mirja Leierth visar ett landskap av inre känslor i Sandvikengalleriet Lars Palm. AB Kulturs konstkritiker hittar ångest hängande som ett svart trassel från taket! Glädje och ångest hör till livet.

[Arbetarbladet]

Ger material till inre bilder

[2017-09-25] Med sitt hjärta i bildkonsten såg Eli Tistelö att det fanns likheter mellan att måla och att syntolka. Båda handlar om att filtrera intryck genom sig själv och därefter ge dem ett uttryck som andra kan ta emot.

[ETC Göteborg]

Så mycket kostar bemanningspersonalen i Emmaboda

[2017-09-25] Ökar i landet. Kommunernas totala nota för tillfälligt inhyrd personal steg till 1,8 miljarder i fjol. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Det är en ökning med 41 procent jämfört med 2015.

[24 Emmaboda]

Bokus blickar framåt - vill bli största nätbokhandeln

[2017-09-25] Bokus VD Maria Hamrefors berättar om hur de ska fortsätta under de närmaste 20 åren. I förra veckan kunde vi berätta ett nätbokhandeln Bokus fyllt 20 år. Och under de två decennier som gått har det minst sagt hänt en hel del.

[Ehandel.se]

Arkitekter söker klassisk skolning - i Bergslagen

[2017-09-25] Det finns få arkitekter som specialiserar sig på nya projekt i klassisk stil. Men Ax:son Johnson-stiftelsens satsning kan ändra på det.

[Arkitekten]

Mjölksyrabakterier kan minska tillväxt av tarmcancer

[2017-09-25] En ny svensk studie visar att levande mjölksyrabakterier kan hjälpa patienter med tjocktarmscancer. Forskarna är hoppfulla. En frisk tarmflora kan skydda mot smittämnen, gifter och annat som kan framkalla sjukdomar.

[Land]

Linde: Oroväckande att AFD gått så starkt

[2017-09-24] Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något ...

[Helsingborgs Dagblad]

Experter: AFD:s stora framgång överraskar

[2017-09-24] Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenheter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.

[Göteborgs-Posten]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?